Hentikan Pembukaan Semula Program secara automatik selepas Mulakan Semula di Windows 10

Salah satu daripada banyak perubahan kecil dalam Windows 10 Fall Creators Update ialah sistem operasi kini dapat membuka semula program yang dijalankan secara automatik sebelum dimatikan atau dimulakan semula. Sekiranya anda mematikan Windows 10 dengan beberapa aplikasi (mis. Penyemak imbas Chrome, Microsoft Excel, Microsoft Word) terbuka, sebahagian daripadanya dilancarkan semula pada permulaan seterusnya, yang tidak diingini; untuk meletakkannya secara adil, boleh menjengkelkan bagi banyak orang. Bagaimana untuk mematikan ciri ini?

Seorang Jurutera Sokongan di Microsoft menyiarkan maklumat berikut di Microsoft Answers.

Ini sebenarnya adalah perubahan fungsi teras Windows dalam kitaran pengembangan ini.

Tingkah laku lama:

  • Semasa anda mematikan PC anda, semua aplikasi ditutup
  • Selepas but semula / mulakan semula, anda perlu membuka semula aplikasi yang ingin anda gunakan

Tingkah laku baru:

  • Semasa mematikan PC anda, semua aplikasi terbuka "ditanda buku" (kerana kekurangan kata yang lebih baik)
  • Selepas but semula / mulakan semula, aplikasi ini akan dibuka semula secara automatik

Sekiranya anda ingin memulakan tanpa aplikasi terbuka (selain yang ditetapkan untuk memulakan secara automatik melalui Task Manager / Start), anda perlu memastikan semua aplikasi ditutup sebelum mematikan atau menghidupkan semula PC.

Kenapa?

Hasratnya adalah untuk mencipta pengalaman yang lancar di mana, jika anda perlu menghidupkan semula PC, anda dapat mengambil kembali dengan cepat dari tempat anda berhenti dan terus menjadi produktif. Ini mempunyai kesan yang luas di seluruh OS (dengan cara yang baik).

Dikemas kini (2/20/18)

Terdapat perubahan dengan Fall Creator's Update di mana aplikasi yang telah didaftarkan melalui RegisterApplicationRestart akan dibuka semula setelah penutupan atau reboot.

Apa yang berubah? Ciri Kemas kini Windows canggih yang memulihkan aplikasi yang sedang berjalan setelah kemas kini dilanjutkan ke penutupan biasa dan dimulakan semula yang dimulakan melalui pilihan kuasa yang tersedia di Menu Mula dan pelbagai lokasi lain. Ini adalah untuk mewujudkan pengalaman yang lancar di mana, jika anda perlu menghidupkan semula PC anda, anda dapat mengambil kembali dari tempat anda berhenti dan terus menjadi produktif.

Kami telah mendengar maklum balas bahawa ada di antara anda yang ingin menghidupkan dan mematikan ciri ini, dan sekarang telah menambahkan kemampuan untuk melakukan ini.

Setelah anda memasang kemas kini 31 Januari (KB4058258 (OS Build 16299.214)), anda akan dapat mematikan ciri ini dengan pergi ke Tetapan> Akaun> Pilihan log masuk> Tatal ke bawah ke Privasi> Toggle off Gunakan log masuk saya maklumat untuk menyelesaikan penyediaan peranti saya secara automatik setelah kemas kini atau dimulakan semula.

$config[ads_text6] not found

Catatan: Tidak semua aplikasi dilancarkan semula selepas but semula. Semasa saya menguji, Pengurus Tugas, Microsoft Excel, Word, dan Internet Explorer selalu dibuka semula secara automatik, tetapi Microsoft Edge dan Notepad tidak. Melumpuhkan ciri Permulaan Cepat tidak mengubah tingkah laku ini. Juga, Pulihkan tetingkap folder sebelumnya pada tetapan Pilihan Folder logon tidak ada kaitan dengan ini.

Hentikan Pembukaan Semula Program secara automatik selepas Mulakan Semula

Terdapat cara untuk mengelakkan Windows 10 memulihkan program yang dibuka sebelum dimulakan semula.

  1. Buka Tetapan → Akaun → Pilihan log masuk → Tatal ke Privasi
  2. Matikan pilihan Gunakan maklumat log masuk saya untuk menyelesaikan penyediaan peranti saya secara automatik setelah kemas kini atau dimulakan semula.

Sekiranya itu tidak membantu, keluarlah program secara manual sebelum penutupan, supaya tidak dilancarkan semula selepas reboot. Namun, jika anda tidak mahu (atau tidak selalu) melakukannya sebelum mematikan sistem, berikut adalah pilihan lain yang anda ada:

Pilihan lain

Gunakan Dialog Shut Down Klasik untuk Menutup atau Memulakan Semula

  1. Minimumkan semua program dengan menekan WinKey + M.
  2. Klik pada Desktop untuk menetapkan fokus padanya.
  3. Tekan Alt + F4 untuk memaparkan dialog "Shut Down Windows" klasik
  4. Pilih pilihan tutup atau mulakan semula dari menu lungsur.

Dialog Shut Down Klasik (Alt + F4) di Windows

Gunakan Shutdown.exe untuk Menutup atau Memulakan Semula

Gunakan baris perintah Shutdown.exe untuk mematikan atau memulakan semula Windows.

Buat jalan pintas desktop dengan baris arahan berikut:

 shutdown.exe / s / t 0 

Jalan pintas di atas adalah mematikan sistem dengan segera, selepas tamat masa 0 saat.

Untuk memulakan semula sistem, buat jalan pintas lain dengan baris arahan berikut:

 shutdown.exe / r / t 0 

Tutup dan Mulakan Semula -

Pintasan desktop BERKAITAN: Letakkan Windows Ke Tidur atau Mod Hibernate Menggunakan Baris Perintah

Tutup dengan Permulaan Cepat

Permulaan Cepat tidak akan berfungsi apabila anda menggunakan dua pintasan shutdown.exe di atas. Tetapi jika anda mahu Permulaan Cepat masih berfungsi, gunakan baris perintah berikut untuk mematikan:

 shutdown.exe / s / hybrid / t 0 

Itu sahaja! Ini menghalang Microsoft Excel, Word atau program lain daripada dibuka semula semasa permulaan. Harap Microsoft menambahkan pilihan untuk menonaktifkan fitur "buka semula aplikasi" automatik ini dalam pembaruan atau peningkatan fitur di masa hadapan.

Artikel Berkaitan